Dosya Masrafı Nedir? İade Edilir Mi?

Dosya masrafı, bankalarda kullanın kredilerde, alınan kredinin binde 5’i oranında tahsil edilen kredi gideridir. Kredi işlemleri sırasında banka tarafından talep etmektedir. Sigorta, ipotek ya da ekspertiz gibi masraflar dosya masrafına dahil değildir. Dosya masrafı hesaplama için bir örnek verecek olursak; 100.000 TL kredi kullanan bir kişi için dosya masrafları maksimum 500 TL olur. Kredi tahsis sürecinde evrak, kırtasiye ve kağıt masrafları müşteriden istenmektedir. Aynı zamanda banka çalışanının harcadığı emek toplanarak, çekilen kredi miktarına ek olarak talep edilmektedir.

Dosya Masrafı ve Gerekçeleri

Bankalar kar amacıyla hizmet veren kurumlardır. Dolayısı ile temel kazançları faiz gelirleridir. Bankalar yaptıkları işlemler içerisinde; istihbarat, komisyon bedeli, sigorta, ekspertiz, dosya masrafı gibi farklı gerekçelerle müşteriye yansıtılır. Bu masrafların neler olduğu ve hangi gerekçelere dayanarak tahsil edilmek istendiği önemlidir. 

Mesela ortada bir hizmet söz konusu ise banka komisyon adıyla bu hizmetin karşılığını talep edebilmektedir. Ancak ortada bir hizmet ya da masraf yok ise bu istenilen fazla tutar, faiz yerine alındığı ve adının ne olduğu çok önemli değildir. İstenen bu bedel faizdir. Özellikle faiz hassasiyeti olan kişiler tüm bankacılık işlemlerine dikkat etmektedir. İslami usullere göre faaliyette bulunan katılım bankacılığı aracılığı ile işlemlerini yapmaktadır.

Nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere bu bankalara başvuran kişiler tahsis edilen destek kredisi neticesinde bir dosya gideri talep edilirse, bu dosya masrafı faiz mi? Sorusu ile karşı karşıya kalıyor. Faiz içermeyen aşamalarda kurumun işlemi yapmak için sunduğu hizmete karşılık bir masraf talep etmesi, faiz alması değildir. Genel olarak faiz, “verilen paranın bir yüzde belirlenerek geri istenmesi” şeklinde yorumlanmaktadır. Ödemenin gecikmesi durumunda da aylık, günlük olacak şekilde gecikme farkı işlenmektedir. Masraf ise verilen hizmet ya da yapılan işlem karşılığında kurumun giderlerinin müşteriye o işlem oranında yansıtılmasıdır. Bu da faiz değildir.

Dosya masrafı faiz mi sorusunun yanıtı, bu bağlamda “hayır” olarak vermektedir. Faizsiz bankacılık sisteminden yararlanmak isteyen kişiler için faizsiz teklif veren tek bir site tüm sorulara yanıt vermektedir. Talep edilecek tutara göre ödemeniz gereken dosya masrafı hesaplama işlemini de bu site aracılığı ile yapabilirsiniz. 

Kredi Dosyasının Masrafı İade Edilir Mi?

Kredi dosya masrafı iadesi talebinde bulunmak için öncelikle kredi çekilen kurumdan bunu gider gösteren bir belge edinilmesi gerekir. Bu belge ayrıntılı bir ödeme planı içekmekte ya da bir dekont olarak alınabilmektedir. Ancak, bazı bankalar bu belgeyi müşteri hizmetlerinden talep edilmektedir. Yani kuralı belirlerken, bazı bankalar şubeden talep edilmesi halinde belgeye karşılık ücret istemektedir.

Bankadan alınan belgede belirtilen tutar, dosya masrafının iadesi dilekçesi ile beraber 3 bin TL’nin altında ise Tüketici Hakem Heyetine başvurulmaktadır. 3 bin TL’nin üzerinde ise Tüketici Mahkemesine dosya masrafı iadesi başvurusu yapılabilmektedir. Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru halinde herhangi bir ücret istenmemektedir. Ancak mahkemeye başvurulması durumunda giderler mahkemede depo edilmektedir. Davanın kazanılması halinde karşı taraftan tüm giderler talep edilmektedir. Dosya masraf iadesi talebinden sonra ise Hakem Heyeti ya da Tüketici Mahkemelerinin kararları beklenmektedir.

Başvurular, heyetlerin yoğunluğuna göre 3 ay içerisinde sonuçlanır. Banka tarafından haksız bir kazanç sağlanmaya çalışılmışsa, mahkeme başvuruyu olumlu olarak neticelendirir. Her iki başvuru içinde hemen hemen benzer bir bekleme süresi söz konusudur. Dosya masrafı iadesi için yapılan başvuru neticelendikten sonra karar ile beraber bankaya gidilmektedir. Masrafın geri alınması için başvuru yapılmaktadır.