Konut Kredisi Alma Şartları

Konut kredisi, konut satın alma işlemi sırasında ihtiyaç duyduğunuz maddi desteği sağlayan bir kredi çeşididir. Siz de gelecek ile ilgili gözünüzde büyüyen kaygılarınızı azaltmak ve aileniz ile mutlu bir gelecek planlamak için ev almak istiyorsanız konut kredisi imkanından faydalanabilirsiniz.

Mevduat bankaları ve faizsiz bankacılık anlayışı kapsamında katılım bankalarından kredi kullanabilirsiniz. Konut kredisi veren bankalar sabit veya değişken faiz uygulamaktadır. Ancak katılım bankaları tamamen katılım esasına dayalı ticari bir faaliyet olarak işlemlerinizi yapar. Faizsiz teklif almak için başvuru yapmanız yeterlidir.

Ülkemizde uygulanan konut kredisi faizleri genellikle sabittir. Yani, kredinin vadesi süresince ödenecek kredi taksit tutarı değişiklik göstermez. Sabit faizli konut kredilerinde vade bitiminden önce kredinin kapatılması durumunda %2 erken kapama komisyonu ödenmesi gerekir. Kredi seçenekleri oldukça fazladır. Ancak faizsiz teklif veren tek bir site aracılığı ile tüm bankaların sunduğu imkanları öğrenebilirsiniz.

Faizsiz teklif veren site, bilgileri güncel olarak almanızı ve hızlı karar vermenizi sağlar. Ayrıca şubeye gitmeye gerek kalmadan konut kredisi hesaplama bilgilerini öğrenebilirsiniz. Konut kredisi faiz oranları hakkında bilgi alabilir ve bankaların istediği belgeleri tamamlayarak, kredi başvurusu yapabilirsiniz. Faizsiz bankacılık anlayışı çerçevesinde almak istediğiniz konut, 120 aya kadar taksitlendirilir.

Bankaya geri ödemelerinizi en başında belirlenen sabit taksitlerle ya da farklı tutarlarda yapabilirsiniz. Faizsiz bankacılık prensiplerini uygulayan katılım bankaları ticaret yöntemi ile fon kullandırır. Müşterinin ihtiyaç duyduğu malı satıcısından peşin olarak satın almaktadır. Ve bunun üzerine karını ekleyerek müşterisine vadeli olarak geri satmaktadır. Müşteri ile banka arasında alım ve satım anlaşması düzenlenmektedir. Bu uygulamada kullandırılan fonların karşılığında mutlaka bir mal vardır. Mevduat bankalarında konut kredisi faiz oranları söz konusuyken katılım bankacılığında, mal alım satımı işlemi yapılır. 

Katılım bankalarının alacağı kar başta belirlenmektedir. Müşteri hangi tarihte ne kadar taksit ödeyeceğini en başında öğrenme imkanı bulunmaktadır. Uygulanan kar oranlarında vade tamamlanana kadar değişiklik yapılmaz. Alacaklar ise vadesinden önce istenmemektedir. 

Konut Kredisi Alma Şartları Nelerdir?

Hayalinizdeki eve sahip olmanız için tek bir tuş yeterli. Faizsiz teklif veren siteler aracılığı ile kredi seçeneklerinin hepsini öğrenebilir ve kredi alabilirsiniz. Ancak kredi alabilmeniz için bazı şartlar aranmakta. Peki, kredi için aranan şartlar nelerdir, inceleyelim. 

  • Konut kredisi alacak kişinin 18 yaşını tamamlamış olması gerekir. Üst sınır ise 70 yaş olarak kabul edilmektedir.
  • Bankadan, kredi alabilmeniz için sizden istediği belgeleri eksiksiz olarak sunmanız gerekir. Bu belgeler, eve ve size dair detaylı bilgi edinmelerini ve kredi isteğinize yanıt vermelerini sağlayacak niteliktedir.
  • Ev kredisi talebinin olumlu olarak yanıtlanmasında kredi notunuz önemli bir role sahiptir. Kredi notunuz düşükse talebiniz olumsuz yanıt olabilmektedir. Bu arada kredi notunu etkileyen faktörlerin başında daha önce aldığınız kredileri ödeme düzeniniz, kredi kullanma aralığınız, kredi kartı borç durumunuz gelmektedir.
  • Hane gelirinizin, rutin harcamalarınız düşüldükten sonra aylık olarak konut kredisini ödeyebilecek durumda olmanız gerekmektedir. Daha düşük kalması durumunda krediniz yine olumsuz sonuçlanabilmektedir.
  • Konut kredisi için gerekli şartlar sadece size ait değildir. Kredi başvurusu yaptığınız evin iskanının olması şartı muhakkak olmaktadır. Eğer inşaatı tamamlanmamış bir ev için konut kredisine başvurusu yapıyorsanız, bu durumda kat irtifakı şartı aranmakta. Birçok banka, en az %80’i tamamlanmış projeler için kredi veriyor.
  • Bankanın kredi onayını vermesi için başvurunuz sonrasında hazırlanan ekspertiz raporu eksiksiz olarak sunulması gerekir. Bu raporda yer verilen tüm bilgiler; bankanın, konut kredisi başvurunuzu onaylayıp onaylamayacağını belirler.