İkinci El Otomobil Finansmanı ve Şartları

İkinci el otomobil finansmanı, faizsiz bankacılık esaslarına göre hareket eden katılım bankalarının ikinci el araç almak isteyen müşterilerine sunduğu faizsiz araba kredisi seçeneğidir. Faizsizlik prensiplerine göre çalışan katılım bankaları, ikinci el taşıt almak isteyen kişilere doğrudan nakit para verip faizi ile geri alma işlemi yapmaz.

Katılımcıların satın almak istediği ikinci el otomobili alır ve uzun vadeli olacak şekilde müşterilerine satar. Bu işlemden ortaya çıkan faiz değil kâr oranı elde etmektir. Katılım bankacılığı çalışma modeli faiz içermez. Katılım bankalarının katılımcılarına sunduğu finansmanlar, klasik bankacılık modeli ile çalışan kurumların verdiği kredilerden farklı bir şekilde hareket eder. Müşterilerinin kâr ve zarara katılımı nedeni ile katılım bankası olarak adlandırılan kurumlardır. Katılımcılar, faizsiz olacak şekilde tüm bankacılık işlemlerini yapabilirler.

Faizsiz bankacılık çerçevesinde fon toplarlar ve ortaklık ya da kiralama yöntemleriyle müşterilerine finansman sağlarlar. Bunlar; Taşıt, konut, iş yeri ya da ihtiyaç finansmanı sağlamak olarak sıralanmaktadır. Katılımcılarına doğrudan nakit para vermez; bunun yerine banka, müşterinin satın almak istediği malı ya da hizmeti satıcısından alır. Ardından müşterilerine kiralar. İşlemleri uzun vadeli satış ya da ticari ortaklık olarak oluşturur.

İkinci el otomobil finansmanı sağlarken aynı koşullar üzerinden hareket eder. Bu konuda hizmet sağlayan birden çok kurum vardır. Bu kurumlar hakkında merak ettiklerinize faizsiz teklif veren tek bir site aracılığı ile yanıt bulabilirsiniz. Site ikinci oto finansmanı hakkında öğrenmek istediğinizi sorulara hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmanızı sağlar. İkinci el otomobil nasıl alınmaktadır? Hangi bankalar ikinci el oto finansmanı sağlamaktadır? İşlemler esnasında hangi belgeler istenmektedir? Finansman ne kadar süre içinde belirlenmektedir? Gibi sorular en sık karşılaşılan sorulardır. Peki, ikinci el otomobil finansmanı şartları nelerdir, inceleyelim. 

İkinci El Otomobil Finansmanı Şartları Nelerdir?

Finansman başvurusunda bulunmadan önce, dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar olabilmektedir. Bunlardan en önemlisi, satın almak istediğiniz aracın kaç yaşında olduğu bilgisine sahip olmanızdır. Bankaların büyük bir çoğunluğu 5 yıllık araçlara kredi verebilirken, bu durum bazı bankalarda 10 yıla kadar çıkmaktadır. Bu bakımdan alacağınız ikinci el otomobil tercihi de, son derece önemli bir konudur. Ayrıca bankalar, ikinci el otomobilin yaşına göre de değişik hesaplamalar yapabilmektedir. Sizin beklentilerinizi karşılayacak ve aracınızın durumuna göre en iyi bankayı belirlemek gerekmektedir. Bu yüzden işlemlere geçmeden önce karar vermek doğru olacaktır.

İkinci el otomobil finansmanı için başvuru yapılan banka ve şubelerin talep ettiği standart belgeler vardır. Bu belgelerin yanı sıra, gerekli gördüğü belgeleri de isteyebilmektedir. Ayrıca, gerçek kişi ve tüzel kişi olmak üzere başvurularda istenen belgeler de farklılık gösterir. Bazı bankalarının talep ettiği belgeler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Gerçek kişi başvurularında istenen belgeler

  • Başvuru formu,
  • Kimlik belgesi, ehliyet veya kişinin pasaportu,
  • Gelir durumunu gösteren imzalı kaşeli gelir belgesi,
  • Satın alınacak ikinci el otomobile ait ruhsat fotokopisi,
  • Gerekli görüldüğü hallerde, en fazla iki aylık olmak üzere bir faturaya ait fotokopi,
  • Kefil gerektiren durumlar olabilir. Böyle durumlarda kefil için de aynı belgeler istenmektedir.

Tüzel kişi başvurularında istenen belgeler

  • Şirketin tüm ortaklarına ait kimlik fotokopileri,
  • Şirkete ait ticaret sicil gazetesi örneği,
  • Ticaret odasına kayıtlı olduğuna dair belge,
  • Şirkete ait noter onaylı şirket imza sirküleri,
  • Şirketin faaliyet belgesi,
  • Şirketin son üç yıla ait bilanço, gelir tabloları ve son üç yılda düzenlenmiş olan vergi levhası fotokopisi istenen belgeler arasındadır.