Mevduat Hesabı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Mevduat; bankacılık sisteminde en çok duyulan hesap çeşitlerinden biridir. Mevduat hesabı, bankaya faiz değeri karşılığında bir süreliğine paranızı yatırdığınız hesaba verilen addır. Bu hesap türünde faiz karşılığında paranızı bir süreliğine tutma koşulu belirlenmektedir. Süre sona erdiğinde ise isterseniz paranızı geri alabilirsiniz. Hem bireysel hem de kurumsal olarak hesap açılabilmektedir. 

Vadeli mevduat ve vadesiz mevduat olarak iki şekilde kullanılabilmektedir. Bankacılık işlemleri içerisinde mevduat hesaplarını kullanmaktadır. Hem yatırımları değerlendirmiş olursunuz hem de daha fazla kar elde edebilirsiniz. Bu hesabının temel amacı, belirlenen süre sınırı içinde banka hesabında bekleyen paranın faiz getirisi ile daha fazla değer kazanmasıdır. Bu süreler bankadan bankaya göre değişiklik gösterilmektedir. Günümüzde 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl olacak şekilde mevduat hesabı tanımlanabilir. 

Mevduat faiz oranları ile ilgili bilgi almak için banka şubelerini ziyaret edebilmektedir. Bu web sayfalarından gerekli araştırmaları yaparak, mevduat faizi hakkında bilgi alabilirsiniz. Geleneksel bankacılık işleyişinde mevduat hesabı, faizsiz bankacılık işleyişinde katılım hesabı olarak karşımıza çıkar. Özenle biriktirdiğiniz tasarruflarınızın katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda değerlendirmek isteyebilirsiniz. O zaman faizsiz bankacılık anlayışı çerçevesinde katılım hesabı açabilirsiniz.

Katılım hesabına aktardığınız tasarruflarınız; sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin finansmanında değerlendirilmektedir. Elde edilen gelir diğer katılım hesap sahipleri arasında kar ve zarar ortaklığı çerçevesinde paylaşılmaktadır. Bunun için tek yapmanız gereken faizsiz teklif veren tek bir site aracılığı ile katılım hesabı açtırmaktır. Yüksek kar paylaşımı ve düşük vergi avantajı sağlayan katılım bankaları hakkında detaylı bilgiler edinmenizi sağlayan bu site, hızlı ve güvenli hesap açmanıza imkan yaratır. 

Vadeli ve Vadesiz Mevduat Hesabı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Vadeli mevduat hesabı; bankaya getirilen paraların hiç dokunulmamak şartıyla belirlenen zaman dilimi içinde bankaya bırakılması ve bankanın da karşılığında mevduat faizi ödemesi yaptığı hesaptır. Mevduat kelimesi anlamı itibariyle birikimlerin değer kazanması olarak tanımlanır.

Vadeli mevduat tam olarak, birikimlerin belli bir süreliğine değer kazanmasıdır. Bankalar sunduğu; günlük, aylık ve yıllık olarak belirlenen mevduat faiz oranları seçenekleri ile paranızı değerlendirir, saklar ve artı kazanç sağlamanıza imkan tanır. Vadeli cari hesabı açabilmek için öncelikle normal mevduat hesabına sahip olmanız gerekir. Vadesiz mevduat hesabınız üzerinden vadeli mevduat hesabı açılmaktadır. Bu şekilde kullanıma başlamanız sağlanmaktadır. Bu durum bankalara göre değişiklik gösterse de genel prosedür bu şekilde uygulanır.

Vadeli mevduata bağlanma ve çözülme zamanlarında, tüm hareketler vadesiz hesaptan giriş ya da çıkış olarak yapılmaktadır. Katılım hesaplarında işlemler kar ve zarar kavramına göre işlem görür. Mevduat bankalarının aksine getiri oranı vade başında değil vade sonunda belli olur. Faizsiz bankacılıkta hesap türüne göre belirlenen limitler çerçevesinde vade bozulmadan para çekebilmektedir. Vade tarihinde kalan bakiye üzerinden kar payı ödemesi alınmaktadır.

Vadesiz mevduat hesabı; Vadesiz hesap, işlem yaptığınız bankaya yatırdığınız paradan herhangi bir faiz talep edemeyeceğiniz hesap türüdür. Dolayası ile mevduat faizi söz konusu değildir. Bankalarda bireysel ve kurumsal vadesiz hesap açılabileceği gibi altın ve döviz cinsinden varlıkların saklanması için de hesaplar açılabilmektedir.

Her para birimi için ayrı bir vadesiz hesap açılmaktadır. Bunlar; vadesiz Türk Lirası hesabı, vadesiz ABD doları hesabı, vadesiz Euro hesabı gibi sıralanabilmektedir. Özel cari hesapları ve katılım hesapları güvenli bir şeklide para saklamanın en pratik yoludur. Vadesiz mevduat hesaplarında bulunan paralara, vadeli hesaplarda olduğu gibi bir faiz işlemi yapılmamaktadır.