Vadeli Hesap Nedir? İşleyişi Nasıldır?

Vadeli hesap, belirli bir süre içerisinde yatırılan paranın faiz getirisi sağladığı mevduat hesabıdır. Vadeli hesap, yatırılmış olan anaparaya aylık ya da yıllık olacak şekilde faiz getirisi sunmaktadır. Bu durum 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi sürelerle vadeli faiz hesaplama olarak düzenlenir. Ancak buradaki en önemli zorunluluklardan biri vadeli hesap süresi boyunca paranın kullanılamaması gerektiğidir.

Vadelere göre anaparanın sağladığı getiri olumlu yönde değişkenlik gösterir. Yani vadeli hesap süresi ne kadar uzun olursa faiz getirisi mevduat hesabı üzerinden bir o kadar yüksek olur. Aynı zamanda vadeli hesaba yatırılmış olan para miktarı yükseldikçe, elde edilen faiz kazancı da artar. Vade hesaplama kişilerin isteği doğrultusunda uzmanlar tarafından yapılır. Vadeli hesap oldukça kolay kullanılır.

Vadeli Hesap

Yapılması gereken ilk olarak tercih edilen banka üzerinden vadeli hesap işlemini yapmaktır. Eğer müşterisi olduğunuz bankadan vadeli hesap açmak istiyorsanız, internet bankacılığı ya da mobil uygulama üzerinden telefon ile bu hesabı açmak da mümkündür. Sonrasında açılan vadeli hesap üzerinden yatırdığınız miktara göre vadeli faiz hesaplama yapılır. Vade dolduğunda belirlenen oranda kazanç elde edilir.

Süre tamamlandıktan sonra hesap sahibi isterse yatırdığı paranın tamamını veya faiz kısmını vadesiz mevduat hesabından çekebilmektedir. Her bankanın vadeli faiz hesaplama oranları farklılık gösterir. Oldukça fazla seçeneğe sahip olan vadeli hesaplar, faiz hassasiyetine sahip olan insanlar için uygun değildir. Faizsiz bankacılık sistemine göre vadeli hesaba sahip olmak isteyen kişiler, katılım bankacılığında katılma hesabı ile işlem yapabilir. Kar ve zarara ortak olma esasına göre işlem yapılan vadeli hesaplara katılma hesabı adı verilir.

Faiz hassasiyetine uygun bir şekilde hizmet sunar ve katılım bankalarının ürünleri olarak bilinir. Bu ürünler TL, Dolar, Euro, Altın, Gümüş cinsinden katılma hesabı olarak açılabilir. Elde edilecek kazanç vade bitiminde belli olur. Sanılanın aksine oldukça fazla katılım hesabı seçeneği sunan kurum vardır. Faizsiz teklif veren tek bir site aracılığı ile bu bilgilerin hepsine ulaşabilirsiniz. Site hızlı ve güvenli bir hizmet sunmayı amaçlar. Banka şubesine gitmeye gerek kalmadan aradığınız tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz. 

Katılma Hesabının İşleyişi Nedir?

Katılma hesabı açmak isteyen kişilere, hesap açılımı öncesi sabit bir gelir sözü verilmemektedir. Anapara garantisi sunulmamaktadır. Bu hesaplara yatırılan paralar, faizsiz olacak şekilde çeşitli iş alanlarının finansmanında kullanılmaktadır. Bu alanlardan elde edilen kar, önceden belirlenen bir yüzdeye göre hesap sahiplerine katılım payları oranında dağıtılmaktadır. Vade sonunda elde edilen gelirden stopaj kesintisi yapılır.

Bir bankada katılma hesabı açılması ile birlikte paranın işletme süreci ile ilgili kara olduğu kadar zarara da ortak olma esası uygulanır. Bu durumda bu hesap çeşidini tercih eden kişiler, zarar etme olasılığını göz önünde bulundurmalıdır. Piyasada işletilen paranın zarar etmesi halinde hesaba yatırılan anaparada eksilme olur ve kazanç elde edilmez. Vade hesap ile katılma hesabı arasında bazı önemli farklılar bulunur. Bu farklılıkları inceleyelim. 

  • Katılma hesabını vadeli hesap çeşidinden ayıran en belirgin fark, vadeli faiz hesaplama uygulamasına sahip olmamasıdır.
  • Katılma hesabında para işletileceği sektörde ortaya çıkan kar ve zarar üzerinden değerlendirilir ve vade sonunda alınacak kar net olarak bilinmez.
  • Vadeli hesaplarda para faiz geliri ile birlikte artış göstermektedir. Vade sonunda ne kadar kazanmış olunacağı önceden bilinir. Ancak katılım hesabında getiri, vade sonunda öğrenilir. Kar etmek kadar zarar ile karşılaşmak da mümkündür.