Sigorta Portföyü Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Sigorta Portföyü, şirketin finansal güvenilirliğini belirleyen göstergelerden biridir ve belirli bir zaman içerisinde sigorta kurumu tarafından girilen sözleşme sayısını ifade eder. Aslında, şirketin müşterilere karşı yükümlülüklerinin bir yansımasıdır. Sürdürülebilir bir portföy oluşturmak organizasyonun önemli bir hedefidir. Büyüklüğünden, kabul edilen sözleşmelerin yapısının sorumluluk derecesine bağlıdır. Faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak için, düşük sorumluluk derecesine sahip çok sayıda işlem içeren bir sigorta portföyü oluşturmak rasyoneldir. Tazminat ödemesi şirketin finansal durumunu etkilememelidir. 

Sigorta Portföyü oluşturulurken öncelikle kurumun etkinliği belirlenmektedir. Tüm faaliyetlerden doğan finansal sonuçların göstergesi kar ve zarar olarak ifade edilmektedir. Bir sigorta kurumu faaliyetleri sırasında birçok işlevi yerine getirir. Bunlar; sözleşmeler, faiz oranları hesaplamaları, katkıların toplamı, yedekler ve gelir elde etmek üzere fonlar olarak sıralanabilir. Bir kurumun bu eylemleri gerçekleştirmek için paraya ihtiyacı vardır. Bir kurumun finansal gücü sigorta portföyüdür.

Geniş bir sigorta portföyüne sahip olan alternatif sigorta sağlayıcılardan biri de faizsiz sigortacılık kapsamında hizmet veren katılım sigortacılığıdır. Katılım sigortacılığı, yardımlaşma esasına dayanan bir sigorta türüdür. 

Katılım sigortacılığında birbirinden farklı fertlerin birleşerek, içlerinden zarara maruz kalan katılımcıların zararının tazmin edilmesi için yapılandırılan bir yardımlaşma şeklidir. Bu sistemde toplanan paralar, prim havuzunda birikir ve katılımcılardan hasara uğrayanların zararları bu havuzdan temin edilmektedir. Sigorta müşteri portföyü çoğunlukla faizsiz işlem esaslarına göre faaliyette bulunmak isteyen kişilerden oluşur.

Sigorta Portföyü Nasıl Oluşturulmaktadır?

Sigorta müşteri portföyü sayısının arttırılması, büyümek ve başarılı olmak kurumun elindedir. Eğer bir sigorta kurumu olarak hizmet vermek ve sigorta müşteri portföyü oluşturmak istiyorsanız, Portföy çalışmaları yapmanız gerekir. Sigorta portföyü oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;

  • Müşteriniz onun işini anlamak için zaman harcadığınızı görürse, bu durum güven kurmanızı sağlar. 
  • Ürünlerinizi satmayın, onun yerine müşterilerinize çözüm üretmeyi seçin. Bu durum aranızdaki iş ilişkinizi güçlendirir ve size yeni portföy eklenmesini sağlar.
  • Tutarlı davranın. Sosyal medya ve sitelerde yer alan bloglar, acentelerin gündelik operasyonlarında tamamlayıcılık sağlar. Bu süreci yönetmek için zaman harcayın.
  • Müşterilerinizi iyi tanıyın ve ne istediğini iyi tespit edin. Böylece onlara hangi ürünü satmanız gerektiğini bilirsiniz. Bu davranış ile hem işiniz kolaylaşır hem de daha çabuk sonuca ulaşırsınız.
  • Müşterilerinizin problemlerini kendi sorunlarınızmış gibi benimseyin ve her an size ulaşmalarını ve etkili çözümler almalarını sağlayın.
  • Kendinizi müşterilerinizin yerine koyun. Sorabilecekleri soruları önceden tahmin edin ve çözümler hazırlayın.
  • Ürünlerinizi ve fiyatlarınızı sürekli müşterilerinize hatırlatmayın. Onlarla dost olmanız zaten en sadık müşterileriniz olmasını sağlar.
  • Müşterilerinizin özel günlerini hatırlayın. Mutlaka onlara tebrik kartları yollayın.
  • Anket yaparak müşterilerin bakış açılarını öğrenebilirsiniz. Sadece negatif değil pozitif düşüncelerini de önemseyin. Örnek olarak; en çok müşteri hizmetleri alanındaki faaliyetlerinize övgü topluyorsanız bunu daha fazla kişiye anlatmak için kullanın ve bu özelliğinizin altını çizin.
  • Unutmayın teknoloji çağındayız ve potansiyel müşterileriniz sizi daha çok sosyal mecralardan ve web sitelerinden inceliyor. Bu sebeple internette daha tanınır olmak için zaman harcayın. Kendi web sitenizi çok iyi yapılandırın.