Faizsiz Bankacılık Sistemi Nedir?

Faizsiz kredi almak isteyen hemen hemen herkes hangi kredi uygun? Hangi banka aracılığı ile faizsiz kredi kullanabileceğine dair araştırmalar yapar. Faizsiz bankacılık esaslarına göre hareket eden katılım bankacılığı finansman sağlar. Böylelikle fon toplarken paylaşmaya dayanan bir yaklaşım sergiler.

Fon toplamak üzere oluşturulan katılım hesaplarını geleneksel bankacılık sisteminden ayıran en belirleyici unsur katılım kavramıdır. Katılım bankacılığında özel cari ve katılma hesapları aracılığı ile fon toplanır ve toplanan fonlar faizsiz finans prensiplerine uygun yöntemler ile değerlendirilir. Faizsiz kredi kullanmak isteyen kişilere banka tarafından vekalet verilmektedir. Müşteri almak istediği malı banka adına satın almış olur. Geri ödeme anlaşılan vade tutarına ve rakamına göre gerçekleştirilir.

İslami usullere göre ticaretten elde edilen kar helaldir. Dolayısı ile faizsiz bankacılık sisteminde ticaretten elde edilen kar ve zarar katılım sağlayan kişilere pay edilmektedir. Kar payları genellikle mevduat bankaları sisteminde belirlenen faiz oranlarına yakındır. Bunun en önemli sebebi ise katılım bankalarının diğer bankalar ile aynı sektör üzerinde rekabet halinde oluşudur.

Kar oranları belirlenirken mevduat bankalarının faiz oranları göz önünde bulundurulur. Kredi kullanmak isteyen müşteriler hangi kredi uygun, hangi banka ile işlem yapmak daha avantajlı olur? Gibi sorular kişilerin aklını kurcalar. Bu konuda imdadınıza faizsiz teklif veren tek bir site yetişiyor. Bu site sayesinde faizsiz kredi imkanları hakkında bilgi alabilir, finansman talebinde bulunacağınız bankaya hızlı bir şekilde karar verebilirsiniz. Sitenin amacı hızlı, güncel ve güvenli bir hizmet ile buluşmanızı sağlamaktır. Peki, Faizsiz kredi kullanarak hangi avantajlara sahip olacağınızı hiç merak ettiniz mi? 

Faizsiz Bankacılık Avantajları Nelerdir?

ilk olarak islam şartlarının faizi haram olarak belirlemesi ile Mısır’ da ortaya çıkan katılım bankacılığı, faiz içermeyen hizmet anlayışı ile dünyada birçok ülkede hizmet vermektedir. Katılım bankaları bünyelerinde bulunan katılımcılardan aldıkları para ve topladıkları fonlar ile sanayi ve ticaret alanında faaliyette bulunmaktadır. Bu alanlarda değerlendirilen para ve fonlar, yapılan iş sonucu kar ya da zarar elde ettiğinde, katılımcılar ile paylaşılmaktadır. 

Faizsiz kredi kullanmak isteyen kişiler tarafından oldukça fazla tercih edilen bir bankacılık sistemidir. Katılım bankalarının sunduğu en önemli avantaj faizsiz bir hizmet vermektir. İslami usullere göre ticaretten doğan karın helal olduğundan bahsetmiştik. Ancak aynı zamanda ticaretten doğan zarar da bu sistemde katılımcıya yansıtılmaktadır. Faizsiz bankacılık aracılığı ile işlem yapmak isteyen kişilerin en önemli hatta tek dezavantajı ticaret sonrası ortaya çıkan zararı da paylaşacak olmasıdır. Bu bankacılık sisteminde katılımcıların katılım hesapları belli bir orana kadar TMSF güvencesi altındadır.

BDDK tarafından denetime tabi olması da katılım bankacılığına olan güveni arttırmaktadır. Faizsiz bankacılığın avantajlarından haberdar olan katılımcılar, faizsiz kredi işlemlerinde öncelikle banka tarafından kendilerine sunulan teklifleri incelemek ister. Sunulan teklifler neticesinde kendilerine en uygun kredi ve banka seçeneğine karar verir. 

Son yıllarda insanlar faizsiz bankacılığın avantajlarından haberdar değil. Ancak hangi kredi uygun diye araştırma yapan kişiler ise faiz içermeyen kredi seçeneklerinden haberdar olur. Bu sayede daha sonra tercihlerini kullanılmaktadır. Aldıkları hizmetten memnun olan yeni katılımcılar ile bankaların rekabetteki payı artmaktadır. Katılım bankaları tarafından verilen hizmetler nelerdir, inceleyelim.

  • Katılımcıların özel cari hesapları vardır.
  • Faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır.
  • Teminat mektubu verilmektedir.
  • Vergi ödemeleri sırasında aracılık hizmeti verilmektedir.
  • Döviz alım ve satım işlemleri yapılmaktadır.
  • Çek karnesi verilmektedir.
  • Seyahat çeki verilmektedir.
  • Yurt dışı ve yurt içi havale işlemi yapılmaktadır.
  • Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalar ödenmektedir.