Hesap İşletim Ücreti Nedir? Kimlerden Alınır?

Hesap işletim ücreti, bankacılık işlemleri sırasında çok sık duyduğumuz bir kavramdır. Peki, Hesap işletim ücreti nedir? Banka hesabına sahip kişilere dönemsel olarak banka tarafından uygulanan bir kesintidir. Bankalar kendi hesapları aracılığı ile işlem yaptığınız ve bünyesindeki hesapları kullandığınız için dönemsel olarak hesabınızdaki paradan kesinti uygular.

Her bankanın kesintisi farklı tutarda olmaktadır. Bu nedenle hesap işletim ücretinden sabit bir rakam olarak bahsedilemez. Bunun yanında hesap işletim ücreti almayan bankalar da bulunmaktadır. Bunlar hem mevduat bankalarından bazıları hem de katılım bankalarının bazılarıdır. Faizsiz teklif aldığınız bazı katılım bankaları, hesap işletim ücreti almadan bünyelerindeki hesapları kullanabilmenizi ya da hesapları aracılığı ile işlem yapmanızı sağlamaktadır. Faizsiz bankacılıkta, katılma hesaplarından işletim ücreti talep etmezler.

Katılma hesapları, tasarruflarınızı katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda kısaca faizsiz olarak değerlendirebileceğiniz hesaplar olarak adlanmaktadır. Türk Lirası cinsinden ya da yabancı para birimi cinsinden katılma hesabı açabilmeniz mümkündür. Böylece faizsiz bir şekilde paranızı değerlendirme imkanı elde eder ve kar payı alabilirsiniz. Hem de hiçbir hesap işletim ücreti ödemezsiniz.

Türk Lirası ya da yabancı para birimi cinsinden açılan katılma hesapları; bir ay, üç ay, altı ay ve bir yıl vadeli olarak açılabilmektedir. Bunun yanında bir yıldan daha uzun vadeli kar payı ödemeli olarak da açılabilmektedir. Katılım bankacılığında hesap işletim ücreti almayan bankalar hangileri ve hangi hesaplar için bu uygulamalar yapılır gibi sorularınıza faizsiz teklif veren siteler aracılığı ile yanıt alabilirsiniz. Hesap işletim ücreti bazı özel durumlarda alınmamaktadır.

İşlem Ücreti Alınmayan Durumlar

  • Maaş anlaşması yapılan durumlarda banka müşterilerinin maaşlarının yattığı vadesiz hesaplardan kesinti yapılmamaktadır.
  • Otomatik fatura ödeme talimatı vermeniz halinde bankaların hemen hemen hepsi hesap işletim ücreti kesintisi yapmaz.
  • Bazı bankalarda 25 yaş ve altında olan müşterilerden kesinti yapılmaz.
  • Vadesiz Altın Hesaplarında kesinti olmamaktadır.
  • Düzenli kullanılan ticari hesaplar sınıfında olan bir vadesiz hesap sahibiyseniz hesap işletim ücreti talep edilmemektedir.
  • Yeniden yapılandırılmış sorunlu kredilerle ilgili hesaplardan kesinti yapılmaz.
  • Birden fazla Avans hesabı sahibi müşteriler vardır. Bu müşterilerin en yüksek pozitif bakiyeli olan vadesiz hesabı dışındaki avans hesap tanımlı vadesiz hesaplarından kesinti yapılmaz.
  • Birikimli Mevduat sahibi müşterilerin düzenli ödemelerin yapılmakta olduğu Türk Lirası, USD ve EURO hesaplarından hesap işletim ücreti talep edilmez.

Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar Hangileridir? 

Faizsiz finans modeliyle çalışan katılım bankaları genellikle hesap işletim ücreti almaz. Katılım bankacılığında katılım hesabı açılmaktadır. Tasarruflarınızın katılım bankacılığı çatısı altında faizsiz bankacılık anlayışı ile sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinin finansmanında değerlendirildiği ve gelirinin katılım bankası ile hesap sahipleri arasında kâr-zarar ortaklığı çerçevesinde paylaşıldığı hesap şeklidir.

Katılım bankaları ve yeni nesil hizmet veren dijital bankalar da müşterilerinden hesap işletim ücreti talep etmiyor. Faizsiz teklif veren siteler aracılığı ile hangi bankaların ücret talep etmediği ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aradığınız bilgiler güncel olarak hizmetinize sunulmaktadır. Bütün değişiklikleri takip etme imkanı vardır. Vadesiz hesap müşterilerinden hesap işletim ücreti almayan bankaların bilgilerine hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar.

Bankalardan hesap açım işlemi yapmadan önce, bilinmesi gereken noktaları detaylarıyla öğrenmek için siteleri mutlaka ziyaret edin. Vadesiz hesap müşterilerinden hesap işletim ücreti almayan bankalar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • En Para, QNB Finans Bank
  • Yapı Kredi Nuvo, Yapı Kredi Bankası
  • Cepte TEB, TEB
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası 
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası