Peşinatsız Ev Kredisi Nedir? – Blog

Hiç peşinatsız ev kredisi, almak istediğiniz evin değerinin tamamına kredi kullanılmaktadır. Peşinat ödemeden satın alma imkanı sunar. Peşinatsız daire sahibi olmak isteyen herkes bu konuda kapsamlı bir araştırma yapar. Ev almak istiyorsanız ancak birikmiş bir paranız yoksa evin tamamı için kredi almanız mümkün. Bazı bankalar almak istediğiniz evin değerinin tamamına kredi alma imkanı sunar.

Hiç peşinatsız ev kredisi veren bankalar herhangi bir peşinat yatırmanıza gerek kalmadan kredi almanızı sağlar. Garanti Bankası, HSBC, TEB ve Denizbank tamamına kredi veren bankalar arasında gösterilebileceği gibi Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank evinizin değerinin neredeyse tamamına yakın kredi imkanı sunmaktadır.

Faizsiz bankacılık ilkeleri doğrultusunda ev kredisi kullanmak isteyen kişiler için de neredeyse tamamına yakın bir tutarda kredi kullanma imkanı bulunmaktadır. Konut kredisi almak isteyen kişiler, satın almayı düşündükleri evin tapusu ile birlikte kredi kullanmaya karar verdikleri bankaların şubelerinden birine gitmeleri gerekir. Bankalar tarafından başvuru kabul edildikten sonra hiç peşinatsız daire seçeneğine göre işlemler başlatılır.

Hiç peşinatsız ev kredisi kullanacak kişiler, sunulan kredi fırsatları ile eski evini ya da alacağı yeni evi ipotek göstermek şartı ile kredi kullanabilir. Belirlenen şartları yerine getirdikten ve istenen belgeleri tamamladıktan sonra vade oranı seçilir. Uygulanacak faiz oranı da bu vade seçeneğine göre belirlenir. Peki, Katılım Bankacılığında Hiç Peşinatsız Ev Kredisi İmkanı nasıl sağlanır?

Katılım Bankacılığında Hiç Peşinatsız Ev Kredisi 

Hayalinizdeki eve kira öder gibi sahip olmak mümkün. Bunun yanında hiç peşinatsız ev alma imkanı sunan bankalar yer almaktadır. Katılım bankacılığı, son dönem oldukça tercih edilen finansman desteği sunan kurumları arasında görülüyor. Katılım bankacılığında tüm bankacılık faaliyetleri faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olacak şekilde gerçekleştirilir. İslam dininde ticaret yapmak ve bu ticaretten kar elde etmek helal görülmektedir.

Faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk olarak görülen işlemler katılım bankacılığı prensiplerine uygun olmaz. Katılım bankaları çalışma prensipleri gereği faizsiz bankacılık ilkelerine uygun davranabilmek için “Danışma Komitesi”​​ oluşturmuştur. Ürün ve süreçler bu komitenin onayından geçer. Katılım bankacılığı prensipleri belli kurallardan oluşur. Bir malın peşin ya da vadeli satımından ortaya çıkan kazanca “kar” denir. Katılım bankaları kar ve zarar esasına dayalı olarak çalışmalarını yürütür.

Kar payı ise bir mal hizmet alım ve satımı ya da ortaklık sonucunda ortaya çıkmaktadır. Müşteriye ödenecek kar payı, katılımcılar tarafından havuzda biriktirilen fonların kullandırılması sonucunda doğan kardan ödenmektedir. Faizsiz bankacılık anlayışı kapsamında katılım bankaları ticaret yöntemi ile fon kullandırır. Müşterinin ihtiyaç duyduğu malı satıcısından peşin olarak almaktadır. Daha sonrasında da üzerine karını ekleyerek müşterisine vadeli olarak satmaktadır.

Müşteri ile katılım bankası arasında alım ve satım akdi düzenlenmektedir. Bu sebeple kullandırılan fonların karşılığında bir mal bulunmaktadır. Hiç peşinatsız ev kredisi veren bankalar arasında yer alan katılım bankaları,

Ev Alma Şartları

  • İstediğiniz konut,  katılım bankacılığı prensiplerine uygun olacak şekilde 120 aya kadar taksitlendirilir.
  • Geri ödemelerinizi aylık ve eşit taksitler halinde yapılabilmektedir. Diğer bir tercih ise, her ay farklı miktarda ödemeler yapmaktır.
  • Satın almak istediğiniz evin ekspertiz tarafından belirlenen değeri 500.000 TL ve altında ise %90’a kadar; 500.000 TL üzerinde ise %80 oranında finansman kullanabilirsiniz.
  • Finansman kullanmak istediğiniz konut dışında sahip olduğunuz ilave gayrimenkulu teminat olarak göstermek koşulu ile konutun ekspertiz değerinin %100’üne kadar finansman imkanı elde edebilirsiniz.
  •  Konut kat mülkiyetini ya da kat irtifakı tapusunu ibraz ederek konut finansmanından faydalanabilirsiniz.