Konut Poliçesi Nedir? DASK ile Farkları

Konut Sigortası, kiracı ya da ev sahibi olmanız fark etmeksizin eviniz ve eşyalarınızı karşılaşabileceğiniz hasarlara karşı teminat altına alan bir sigortadır. 

Bu poliçe ev ve eşyanın yanı sıra ev içerisinde yaşayanlar ve komşulara ait sorumlulukları da güvence altına almaktadır. Sigorta kapsamında sel ve su baskınından depreme, yangından hırsızlığa kadar oluşabilecek birçok risk yer almaktadır. Sigorta kapsamı, poliçede belirlenmiş olan limitlere ve teminatlara göre değişiklik gösterir. 

Konut Poliçesi Ne Demektir?

Ev sahibi olanlar dışında kiracılar da sigorta yaptırarak kiracısı oldukları evin içinde yer alan eşyalarını koruma altına alabilir. Konut poliçesi yaptırmak isteyen kişiler için oldukça fazla seçenek vardır. Bunlardan bir tanesi de faizsiz bankacılık çerçevesinde hizmet sunan katılım bankacılığı poliçe imkanlarıdır. Katılım bankacılığı esaslarına göre uygulanan poliçe anlaşmaları kişinin beklentilerini karşılamaya yönelik hizmet sunmaktadır.

Katılım bankalarının tüm bankacılık faaliyetleri faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak yerine getirilir. İslam dinine göre ticaret ve bu ticaretten elde edilen kar helal olarak görülmektedir. Faiz barındıran, spekülatif ve yüksek risk içeren tüm işlemler katılım bankacılığı prensiplerinde kabul görmez. Katılım bankaları çalışma prensiplerine göre faizsiz bankacılık ilkelerine uygun faaliyet göstermek için “Danışma Komitesi”​​ kurmuştur.

Katılım bankalarının ürün yönetimi süreçleri, yönetim kuruluna bağlı ancak bağımsız çalışmalar yürüten bu komitenin onayından geçer. Konut poliçesi tüm bu kurallar kapsamında hazırlanmakta ve kişilerin hizmetine sunulmaktadır. Faizsiz finansman sağlayan bankalar günümüzde oldukça fazla ilgi görmektedir. Bu bankaların tamamına finansman hesap detayları ile birlikte Faizsiz Teklif sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar 

  • Zorunlu deprem sigortası (DASK), yaptırılması zorunlu bir sigortadır. Konut sigortası kişilerin kendi isteklerine göre yaptırdıkları sigortadır.
  • DASK deprem sebebiyle oluşacak bina hasarlarının kişilerde oluşturacak maddi kaybı azaltmak amaçlıdır. Konut sigortası farklı ve geniş teminatlar ile daha esnek güvence vermektedir. 
  • DASK, depremden kaynaklı bina hasarlarını öderken; Konut sigortası, deprem, sel, su baskını, yangın kapsama eklenmiş zarar görebilecek eşyalar için de hasar ödemesi yapar.  
  • DASK sigortası zorunlu bir sigorta olması sebebiyle iptal edilemez. Konut sigortası isteğe bağlı yapılan poliçe olması sebebiyle istenildiği zaman iptal edilebilir. 
  • DASK sigortasının belirli bir limiti vardır ve bu limit 2022 yılı için 320.000 TL dir. Konut sigortasında limit kişinin belirttiği metrekare ile belirlenip ek teminatlar ise yine kişinin belirttiği birimler üzerinden belirlenir. 
  • DASK poliçeleri primleri belirli taban fiyattan belirlenmektedir. Konut sigortaları ise kişilerin isteklerine göre değişkenlik göstermektedir. 
  • DASK poliçelerinde her yıl yenileme indirimi uygulanmaktadır. Harici bir indirim talep edilemez. Konut sigortası primi, aracı olan kurum/kuruluş tarafından özel indirim uygulanabilmektedir. 

 DASK poliçeleri oluşan deprem sonrası hasarları karşılamaktadır. Kişilerin DASK poliçelerinde belirtilen limitlerin aşılması durumunda DASK poliçesi herhangi bir ödeme gerçekleştirmemektedir. Bu durumda bireylerin satın aldıkları konut poliçelerinde deprem teminatı var ise aşılan limitler konut sigortasından karşılanmaktadır. DASK ve konut sigortası birbirini destekleyici sigorta türleri olmakla beraber birbirlerinden bağımsızlardır.