Konut poliçesi evinizle ilgili maddi değere sahip varlıkları güvence altına almanızı sağlar. Evinizi ve isterseniz evinizde yer alan eşyaları, hırsızlık, yangın, su baskını gibi beklenmeyen risklere karşı güvence altına alan konut sigortasında amaç, karşılaşacağınız felaketlerde maddi zararınızı en aza indirmektir. Sigorta kurumları sağladıkları konut sigortası paketleri ile pek çok riske karşı korunmanızı sağlar.
Sigorta kapsamı, poliçede belirlenmiş olan limitlere ve teminatlara göre değişiklik gösterir. Konut sigortası poliçesine sizin isteğinize bağlı olarak konutta meydana gelen bir hasar sebebiyle kira kaybı yaşanmasını önlemektedir. Ayrıca izolasyon sorunu nedeniyle konutun zarar görmesi ya da kiracının evde zarara sebebiyet vermesi gibi teminatlar da ilave edilmektedir. Konut sigortası yaptırmak için ev sahibi olmak zorunlu bulunmamaktadır.
Ev sahibi olanlar dışında kiracılar da sigorta yaptırarak kiracısı oldukları evin içinde yer alan eşyalarını koruma altına alabilir. Konut poliçesi yaptırmak isteyen kişiler için oldukça fazla seçenek vardır. Bunlardan bir tanesi de faizsiz bankacılık çerçevesinde hizmet sunan katılım bankacılığı poliçe imkanlarıdır. Katılım bankacılığı esaslarına göre uygulanan poliçe anlaşmaları kişinin beklentilerini karşılamaya yönelik hizmet sunmaktadır.
Katılım bankalarının tüm bankacılık faaliyetleri faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak yerine getirilir. İslam dinine göre ticaret ve bu ticaretten elde edilen kar helal olarak görülmektedir. Faiz barındıran, spekülatif ve yüksek risk içeren tüm işlemler katılım bankacılığı prensiplerinde kabul görmez. Katılım bankaları çalışma prensiplerine göre faizsiz bankacılık ilkelerine uygun faaliyet göstermek için “Danışma Komitesi” kurmuştur.
Katılım bankalarının ürün yönetimi süreçleri, yönetim kuruluna bağlı ancak bağımsız çalışmalar yürüten bu komitenin onayından geçer. Konut poliçesi tüm bu kurallar kapsamında hazırlanmakta ve kişilerin hizmetine sunulmaktadır. Faizsiz teklif veren bankalar günümüzde oldukça fazla ilgi görür. Bu bankalara tek bir site üzerinden ulaşabilirsiniz.
Konut poliçesi sorgulama ekranı üzerinden istediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Peki konut poliçesi yaptırmak zorunlu mu? Konut poliçesi yaptırmak isteğe bağlıdır. Ancak DASK bu durumdan farklıdır. Konut için koruma sağlayan ve konut poliçesi ile karıştırılan DASK devlet tarafından sunulan zorunlu deprem sigortasıdır. DASK ile konut sigortası arasındaki farklar nelerdir, inceleyelim.
Zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası pek çok açıdan farklılığa sahiptir. En belirgin fark, zorunlu deprem sigortası devlet tarafından sağlanan ve yaptırılması zorunlu bir sigorta çeşidi olmasıdır. Konut sigortası ise isteğe bağlı olarak yaptırılmaktadır.
Deprem sigortasında sigorta sahibi aynı zamanda tapu sahibi olan kişidir. Ancak isteğe bağlı konut sigortası tapu sahibi ya da kiracı fark etmeksizin herkes tarafından yaptırılabilir. Kiracının yaptırdığı konut sigortası sadece kullandığı eşyaları koruma altına alır.
DASK, depreme ve depremin doğrudan ortaya çıkardığı risklere karşı koruma sağlar. Konut sigortasında konut, poliçe kapsamında yer alan risklere karşı güvence altına alınmaktadır. Yani, konut sigortasının kapsamı deprem sigortasına göre daha geniştir, denmektedir. Ayrıca, konut sigortasının sağladığı önemli avantajlardan biri de sigorta yaptırırken deprem riskini de sigorta poliçesine dahil etme imkanı sunmasıdır. Bu durum, deprem neticesinde ortaya çıkan zararların DASK poliçesinin limitlerini aşması durumunda ilave koruma sağlar. Bunun en büyük nedeni oluşan zararlar DASK poliçesinde belirlenen limitlerden fazla çıkma ihtimalidir. DASK tarafından fazla olan kısmın karşılanmamaktadır.
Konut sigortası hakkında bilgi almak için hizmete sunulan tek site üzerinden kapsamlı olarak araştırma yapabilirsiniz. Konut poliçesi sorgulama sayfası hem hangi kurum ile çalışmanıza karar vermenizi sağlamaktadır. Hem de aradığınız tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.