Katılım Bankacılığında Yatırım Fonları Nedir?

Altın fonu, kira sertifikaları, ortaklık payları gibi faize dayalı olmayan yatırım fonları, yatırımlarını faiz kazancı olmadan para ve sermaye piyasası enstrümanları ile değerlendirmek isteyen yatırımcılar için uygundur. Yatırımcıların portföyünün tamamı sürekli olarak; katılma hesapları, ortaklık payları, altın fonu ile Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen diğer faiz içermeyen para ve sermaye piyasası araçlarına dayalı fonlarda işlem görür.

Katılım bankacılığı prensiplerine uygun olacak şekilde yaptığınız yatırımla, paranızı güvenle değerlendirme imkanına sahip olursunuz. Bu bağlamda katılım bankacılığı, yatırım fonları kullandırırken müşterinin gereksinimine göre malı satıcısından peşin satın alır. Bunun üzerine kar ekleyerek, müşterisine vadeli olarak satar. İslami şartlara göre ticari işlem sonucunda elde edilen kar helal kabul olarak kabul edilir.

Faiz ya da risk içeren işlemler katılım bankacılığının konusu değildir. Uzman kadrolar aracılığı ile yönetilen fonlar; sizin için pratik, kazançlı ve güvenli yatırım araçları olacaktır. Yapacağınız tercihleriniz ile profilinize uygun yatırım fonlarını belirleyebilirsiniz. Özenle biriktirdiğiniz tasarruflarınızı, farklı yatırım enstrümanlarına yatırım yapmak yoluyla, değerlendirme imkanına sahip olursunuz. Bunlar arasında en çok ilgi görenlerden biri de altın fonu olarak karşımıza çıkıyor.

Yatırım Fonları ve Amacı

Yatırım fonları, sermaye piyasaları içerisinde önemli bir yere sahiptir. Kurucularına portföy işletmeciliği ile kaynak sağlama imkanı sunmaktadır. Diğer bir yandan da tasarruflarını yatırım fonu katılma belgeleri satın almasını sağlar. Değerlendiren yatırımcılar için ise yatırım fonu sertifikası alım ve satım işlemleri sunduğunu söyleyebiliriz. Katılım bankacılığı sisteminde yatırım fonlarının en temel özelliği “faizsiz ve likit” özelliği taşımasıdır.

Alım ve satım işlemleri, işlem günündeki rakamdan ve anlık olarak gerçekleşir. Böylece belirtilen fonda günlük alım ve satım işlemi yapabilirsiniz. Fon portföyü tamamı ile kira sertifikası, katılım bankalarındaki katılım hesabı, gelir ortaklığı senedi, vaat işlemleri gibi kesinlikle faiz içermeyen kıymetlerden oluşur.

Yatırım fonunun en önemli amacı; bu kategoride yatırım yapmak isteyen kişilere, sermaye piyasası araçlarından oluşan bir portföy yapısı ile yüksek getiri elde etmelerini sağlamaktır. Altın fonu, orta ve uzun vadede altın cinsinden gelir elde etmek isteyen aynı zamanda faiz içermeyen bir yatırım aracı olmasına özen gösteren kişiler tarafından tercih edilir. Katılım bankacılığında evde biriktirdiğiniz altınları güvenle saklama imkanı sunan altın günü uygulaması da oldukça tercih edilen yöntemler arasındadır.

Yatırım aracı olarak Altın fonu tercih eden kişiler tarafından da ilgi görür. Cumhuriyet altınından kolyeye küpe, yüzük ve zincirden bileziğe her ayardaki fiziki altınlarınızı, katılım bankası hesaplarına belirlenen günlerde güvenle teslim edebilirsiniz.

Altın Günü Uygulamasının Avantajlarından Sizde Yararlanın

Katılım bankacılığı tarafından sunulan altın günü ile yastık altı edilen altın birikimlerinizin ekonomiye kazandırılması sağlanır. Altın günü uygulaması sayesinde hem kendinizi güvende hisseder hem de aşağıda saydığımız avantajlardan faydalanabilirsiniz.

  • Ziynet altınlar, İstanbul Altın Rafinerisi eksperleri tarafından kontrol edilmektedir. Bankaya getirilen fiziki altının has altın miktarı, hesabınıza yine gram altın olarak yatırılmaktadır.
  • Altın günü kapsamında hesabınıza yatırılan altınların dönüşüm süresi 5 iş günüdür. Bu süreden sonra satış işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Herhangi bir şekilde alım satım işlemi yapılmadığı için al – sattan oluşan kur kaybına maruz kalmazsınız.
  • Yatırım amaçlı almış olduğunuz, özenle tasarruf yaptığınız altınları saklama derdi, çalınma korkusunu ortadan kaldırmış olursunuz.
  • Kiralık kasa masrafı gibi bir bedel ile karşılaşmazsınız. Hesap işletim ücreti olmadığı için yatırımlarınız masrafsızca korunmuş olur.
  • Altınlar devlet güvencesi altındadır. Altın hesapları, gerçek kişiler için 150.000 TL’ye kadar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında tutulmaktadır.