Neden Kredi Kullanırız? Banka Kredileri

Hayallerinizi, isteklerinizi yaşama geçirmek için belli bir desteğe ihtiyacınız olabilmektedir. Bu desteği ise bulabileceğiniz en uygun kredi seçeneği ile değerlendirebilirsiniz. Bu destek için banka kredi başvurusu yapmayı düşünebilirsiniz. Nakit para ihtiyacınızı gidermek için kredi başvurusu yapmadan önce en uygun kredi teklifleri hakkında araştırma yapmak gerekmektedir. Şartları bilmek işlemler sırasında size kolaylık sağlar.

Başvurmak istediğiniz kredi çeşidi hangisi olursa olsun hepsi için geçerli olan kredi çekme şartları bulunmaktadır. Kredi başvurusunda bulunabilmeniz için ilk ve en önemli olan 18 yaşını doldurmuş olmaktır. Ayrıca belgeleyerek bir gelire sahip olmak gerekmektedir. Biraz can sıkıcı olsa da kredi çekmek istediğiniz tutar ile geliriniz arasında denge olmalıdır. Yaşamınızı sürdürmek için aylık olarak belli bir harcama tutarına ihtiyacınız olur.

Gelirinizden bu harcamalar düşüldükten sonra geriye kalan tutara göre aylık krediler taksit ödemelerinizi belirlenebilir. Böylece siz de yanlış kararlar verip, ödemekte zorlanacağınız bir yükün altına girmemiş olursunuz. Bazı dönemler ihtiyaçlar ve istekler değişmektedir. Üniversiteden yeni mezun olduğunuzda ilk hedefiniz ayaklarınızı yerden kesecek bir arabaya sahip olmakken, evlendiğinizde ise kendinize ait bir eve sahip olmak tek isteğiniz olabilir. Bu sebeple sahip olmak istediklerinize göre; taşıt, konut, ihtiyaç gibi farklı kredi seçenekleri türleri bulunmaktadır.

Tüm bunlardan geleneksel bankacılık yöntemleri ile faydalanabileceğiniz gibi faizsiz bankacılık kapsamında da yararlanabilirsiniz. Buradaki en önemli kriter kendiniz için en uygun kredi seçeneğine karar vermektir. Bunun içinde öncelikle en uygun kredi teklifleri ile ilgili bir araştırma yapmalısınız. Geleneksel bankacılıkta kredileri kullanmak ile tabir edilen nakit ihtiyacı karşılama kavramı katılım bankacılığında finansman desteği olarak karşılık bulur.

Katılım bankaları, cari ve katılma olmak adlandırılan iki hesap türüyle fon toplama işlemi yapar. Müşterilerinin talep ettiği katılım bankacılığı prensiplerine uygun olan; mal, hizmet ya da hakkı peşin olarak satın alır ya da kiralar, taksitli olarak müşterilerine satar. Toplamış olduğu fonlarla ortaklıklar yaparak, kar elde eden bir bankacılık çeşididir.

Mevduat Bankaları ile Katılım Bankaları Arasındaki Farklar

İslam dininde ticaret ve ticaret sırasında elde edilen kar helal kabul edilmektedir. Katılım Bankacılığı kar esasına dayalı olarak faaliyette bulunan bir bankacılık sistemidir. Katılım Bankaları Bankacılık piyasası içinde rekabet eder. Faizsiz bankacılık sisteminden finansman talebinde bulunan bir kişi, kendisine sunulan finansman ürünlerinin alternatiflerini hem faizli hem de faizsiz sistemde hizmet veren pek çok bankada bulabilmektedir. Bu durum da finansman ürünlerinin kar oranlarının piyasa rekabet koşulları kapsamında belirlenmesini gerektirir.

Katılım Bankacılığı sisteminden finansman talebinde bulunan bir kişi, banka tarafından kendisine verilen vekaletle malı banka adına satın almış olur. Geri ödemesini işlemin en başında anlaşılan kar üzerinden anlaşılan vadeye bölerek öder. Bu ticaret modelinden elde edilmiş olan kar katılma hesabı sahipleriyle katılım oranları kadar paylaşılır. Mevduat bankaları ile katılım bankaları arasında kredi kullandırma yöntemleri arasında farklılıklar vardır.

Mevduat bankaları faizle mevduat toplar ve faiz karşılığında ödünç para verir. Bunun yanında katılım bankaları kar ve zarara katılma yöntemiyle ortaklık esasına göre mevduat toplamakta, ticaret, ortaklık, kiralama gibi asalara göre mevduat kullandırmaktadır. Ayrıca bu bankalar, işlemlerinin hiçbirinde faize yer vermez. Kredi işlemlerinde bu yüzden fark vardır.

Katılım bankacılığında faiz yasağı bulunmaktadır. Ayrıca belirsizlik, aşırı risk ve spekülasyon yasağı da bulunmaktadır.  Mal ve hizmet satın alımı sırasında paranın müşteri yerine fatura karşılığında satıcıya ödenmesi uygulanmaktadır. Mutlaka finansmanın bir mal veya hizmet karşılığında sağlanması prensiplerine uyulmaktadır. En uygun kredi katılım bankacılığında mevcuttur.