Katılım Hisse Fonu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Katılım hisse fonu, yatırımlarını faiz kazancı elde etmeden para ve sermaye piyasası araçları ile değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılar için sunulan alternatif bir getiri enstrümanıdır. Katılım hisse fonu; kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onay verilmektedir. Diğer faiz içermeyen para ve sermaye piyasası araçlarına dayalı fonlara verilen isimdir.

Faizsiz bankacılık ilkeleri doğrultusunda katılım fonu işlemlerinizi yapabilir, yatırımlarınızı bu ilkeler doğrultusunda güvenle değerlendirebilirsiniz. Uzman kadrolar aracılığı ile yönetilen katılım hisse fonları islami esaslara göre hareket etmektedir. Kişiler için pratik, kazançlı ve güvenli yatırım aracıdır.

Katılım bankası fonları ile kendi risk ve vade profilinize uygun yatırım fonlarını belirleyebilmektedir. Bu şekilde yatırım yapabilirsiniz. Böylece tasarruflarınızı farklı yatırım enstrümanlarına katılım imkanıyla değerlendirme fırsatı elde edersiniz. Sermaye piyasaları kapsamında önemli bir role sahiptir. Yatırım fonları, bir yandan kurucularına portföy işletmeciliği ile kaynak sunmaktadır. Diğer yandan ise tasarruflarını katılım hisse fonu katılma belgeleri satın alarak değerlendirmek istemektedir. Yatırımcılar için yatırım fonu alım ve satım işlemleri sağlamaktadır.

Faizsiz teklif seçeneklerini araştıran ve tasarruflarını bu yöntemler doğrultusunda değerlendirmek isteyebilmektedir. Kişiler Faizsiz teklif veren tek bir site üzerinden bu bilgilere ulaşabilmektedir. Bu site aracılığı ile katılım hesapları, katılım bankacılığı enstrümanları hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Faizsiz teklif veren site sadece bir tıkla bankacılık hizmeti sunmakta ve bunun üzerine faaliyet göstermektedir. Uygulama, bankaları ve işlemlerini anlık olarak takip eder. Güncel kalmanızı sağlar.

Katılım Hisse Fonu Özellikleri Nelerdir?

Katılım hisse fonu, özenle biriktirdiğiniz tasarruflarınızı uzman ekipler tarafından yönlendirerek, getiri sağlamanız üzerine işlem imkanı sunar. Bankacılık çatısı altında sunulan katılım hisse fonları, küçük tasarruf sahiplerinin bile yatırımları sırasında büyük yatırımcıların sahip olduğu yatırım olanaklarını elde etmelerini sağlar.

Fon portföyünde olan menkul kıymetlerin sabit getirili, dövize endeksli olmaktadır. Ayrıca hisse senedi gibi araçlarla çeşitlendirilmesi sebebiyle riskin en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Portföye yapılan büyük ve tutarlı alım satımlar sayesinde zaman ve para tasarrufu sağlanması hedefler arasındadır.

Katılım hisse fonu işlemlerini şubelere gitmeden yapılabilmektedir. Faizsiz teklif veren siteler aracılığı ile bulunduğunuz yerden bir yere gitmeye gerek kalmadan yapabilirsiniz. Katılım hisse fonu önemli özelliklere sahiptir. Bu özellikleri inceleyelim:

  • Fon “faizsiz ve likit” olma özelliğini taşır. Alım ve satım işlemleri, işlem yapılan günde belirlenen fiyattan ve anlık olarak gerçekleşir. Kurum müşterileri belirtilen fonda günlük alım ve satım işlemi yapabilmektedir.
  • Katılım Fon portföyü tamamı ile; kira sertifikası, katılım bankalarındaki katılım hesapları, gelir ortaklığı senedi, vaad işlemleri gibi faiz içermeyen kıymetlerden oluşur.
  • Türk Ticaret Kanunu hükümleri doğrultusunda kurulmuş olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer özelliklere sahiptir. Yabancı kurumların, belirtilen yatırım fonundan elde ettiği getiri üzerinden %0 oranında stopaj hesaplanmaktadır. Diğer tüm kurum müşterileri için stopaj oranı %10 olarak hesaplanır. Stopajlar, müşterilerden fon geri alışı işlemi sırasında otomatik olmaktadır. Sistem tarafından hesaplanarak, müşteri hesabına yansıtılır ve tahsil edilir.
  • Katılım hisse fonunun temel amacı; bu kategoride yatırım yapmak isteyen katılım bankacılığı müşterilerinin sermaye piyasası araçlarından oluşan bir portföy yapısı ile yüksek getiri elde etmesini sağlamaktır.
  • Bununla yanında katılım fonu, aktif bir portföy yönetimi bakış açısı ile risk ve getiri değerlendirmeleri neticesinde belirlenen ortaklık paylarında işlem yaparak, yüksek getiri hedefler. Tasarruflarını orta ve uzun vadede, faizsiz bankacılık anlayışı çerçevesinde değerlendirilebilmektedir. Aynı zamanda hedeflenen yatırımcılar için uygun bir fon olarak bilinmektedir.